Nežichovská mlékárna je sice novým pojmem, ale se sedmiletou tradicí výroby…

 

 

 

V roce 2009 byla u nás otevřena faremní minimlékárna. Pořízení vybavení a technologické zařízení bylo financováno z Programu rozvoje venkova a během prvních pěti let bylo zpracováváno bylo především kozí mléko.

 

V současné době Nežichovské mlékárna zpracovává kravské mléko z vlastní produkce biofarmy. Denně je zpracováno přibližně 80 l mléka. Největším dílem se vyrábí čerstvé sýry, jogurty, tvaroh a ochucené sladké tvarohové krémy, žervé a pomazánky.

Všechny výrobky jsou vyráběny z pasterovaného mléka. Používáme šetrnou pasterizaci, kdy je mléko zahříváno na 72°C pod dobu 30 sekund a během procesu jsou zničeny nežádoucí mikroorganismy.

Při výrobě sýrů používáme mikrobiální syřidlo a při výrobě tvarohu je používáno pepsinové syřidlo.  

 

Výrobky z Nežichovské mlékárny jsou kromě farmy k dostání také ve Farmářských obchodech v Plzni, dále ve farmářské prodejně v Karlových Varech, v obchodě U sedláků v Dalovicích a v Rokycanech. 

Na farmě se můžete o výrobě sýrů a zpracování mléka dozvědět víc a dokonce si i nějaký ten (jeden - čerstvý) zkusit sami vyrobit. Tento program je nabízen dětským skupinám a pro ubytované návštěvníky a větší skupinky (alespoň 6 účastníků) je možné prezentaci s "pidikurzem" zajistit. Ovšem pouze po předchozí telefonické dohodě!!! Tel.: 602 414 884.

 

 

 

 
 

V roce 2014 jsme v soutěži regionální potravina Karlovarského kraje získali 1. místo v kategorii mléčných výrobků za Sladký tvarohový dezert s čokoládou

  

V roce 2014 jsme v soutěži regionální potravina Karlovarského kraje získali 1.-2. místo v kategorii sýry za Přírodní tvaroh.

 

 

 

 


V roce 2015 jsme v soutěži regionální potravina Karlovarského kraje získali 1. místo v kategorii sýry zaUzený sýr Bukáč. 
 

V roce 2015 jsme v soutěži regionální potravina Karlovarského kraje získali 2. místo v kategorii sýry za Bylinkové žervé Žofinka.